torsdag 20 maj 2010

UPPGIFT 13 - Sista uppgiften...

Tiden går alltför snabbt och jag har inte hunnit med att ge er alla uppgifter jag planerat. Men nu måste det ändå bli ett slut så vi hinner med att sätta betyg.

A. Skriv ett kort inlägg där du skriver vad du tänker använda dina nyvunna medieteknikkunskaper till. Jag hoppas du inte tänker lägga undan dem på nåt säkert ställe utan bruka dem väl.

B Ta en skärmdump av din blogg. Lämna in i inlämningslåda på kurswebben och skriv in url:en till din bloggadress också. SENAST MÅNDAG 31 maj kl 16.00 för att hinna få betyg innan terminen är slut.

När du fått betyg på momentet IT och samhälle väljer du själv om du vill behålla din blogg, ändra titel och inriktning eller helt enkelt radera den.

Tänk på att om du raderar bloggen så blir den blogspotadress du valde i inledningen av kursen ledig och nån annan kan överta den och börjar blogga på ett sätt som inte stämmer med hur du skulle vilja ha det.

/Anne

tisdag 11 maj 2010

Hur gick det med iPad?

Vi vet väl inte svaret än men nu finns den ju på riktigt iaf
om än inte till salu i Sverige riktigt än.

Om ni är nyfikna på en recension så läs gärna vad Robert Nyman skriver här
http://robertnyman.com/2010/05/11/my-ipad-review-aka-a-nice-way-to-look-at-kristen-bell/

/Anne

söndag 2 maj 2010

UPPGIFT 12 - En användarundersökning av er projektwebbplats

Veckans uppgift blir att testa hur enkelt det är att göra en enkel enkät med hjälp av Google Docs.

Du har redan ett Googlekonto. Gå till docs.google.com och skapa några enkla frågor som försöker pejla vad en användare tycker om er nästan färdiga projektwebbplats.

Välj att skapa ett nytt formulär

Gör några olika typer av frågor. Glöm inte att ange adressen till sidan som användaren ska recensera.
Kolla igenom alla alternativ. 



Du kan välja t.ex.
  • - Att bädda in formuläret i en bloggpost. Välj Embed för att få kod att infoga. Du kan behöva justera bredden på formuläret i din blogg sen, vilket är enkelt nu när du kan html :-)
  • - Att bara länka till formuläret
  • - Du kan välja om dina respondenter ska se vad andra svarat eller det bara ska var synligt för dig
  • - Om du har få besökare på din blogg kan det vara idé att sprida länkar direkt till formuläret t.ex. med epost... 
  • - Eller maila ut adressen till ditt blogginlägg. Då kan du förklara i bloggposten mer om vad enkäten handlar om. I så fall är det en bra idé att skicka ut den permanenta länken (permalink) till just denna bloggpost. Beroende på vilken mall du använder för Blogger kan de se olika ut. I denna blogg (som den just nu ser ut) når du den permanenta länken genom att klicka på postens rubrik eller den lilla "datumstämpeln" under posten. 
Lycka till med din enkät.

Du kan prova att svara i mitt testexempel nedan

måndag 26 april 2010

UPPGIFT 11 - Om analysen eller om spelintresse

Hej igen
Veckans uppgift är mer eller mindre valbar.

A) Om du deltar nu på onsdag
 http://mt.sh.se/2010/04/26/patrick-bach-besoker-sodertorn-tillfalle-for-spelintresserade-fran-sh/
eller har andra synpunkter eller kommentarer rörande ett planerat utbildningsprogram om spel så skriv om det

B) Du kan istället välja att lyfta någon slutsats från din egen analys av en webbplats (uppgift inom delkursen Interaktiva medier).
Något bra du fick syn på som kanske kan användas i det egna gruppprojektet?
Eller nån miss som du blev medveten om och ska försöka låta bli att göra själv i framtiden?

lördag 10 april 2010

UPPGIFT 10 - vad är din del i seminarium 4?

Sista seminariet i serien IT och samhälle ska ni förbereda själva och även dela upp vad som ska förberedas.

Vilken del har du ansvar för?

Beskriv i en bloggpost vilket område du jobbar med, så underlättar du t.ex. möjligheten att jobba ihop över seminaririegruppsgränserna med att förbereda seminariet.

Om du skriver efter seminariet, så skriv istället något om din egen insats. På vad sätt bidrog du?

/Anne

måndag 5 april 2010

UPPGIFT 9 Att prenumerera på uppdateringar via RSS

Dags att bli uppdaterad

Genom att prenumerera på uppdateringar fråm bloggar eller webbplatser kan du skaffa överblick över stora informationsmängder och se vad som är aktuellt. Ett sätt att göra detta är xml-formatet RSS. Du lär dig hur t.ex. genom att läsa här: mt.sh.se/diedrichs/dokument/rss_opml.pdf 
(ha överseende med att vissa skärmdumpar i filen är föråldrade, materialet är förövrigt uppdaterat)

Du känner redan till Netvibes och kanske Bloglines. Om du väljer nåt av dem så skaffa ett eget konto (men ladda gärna hem alla adresser från vårt medieteknika-konto). Eller leta upp en RSS-läsare som visar uppdateringarna som en skärmsläckare? Eller så har du en feed/RSS-läsare i din epostklient eller i din mobil? Allt duger, välj något som passar dig eller visa bara upp vad du redan använder.

Slutresultaten ska bli två:
  1. att du i fortsättningen prenumerar åtminstone på denna bloggs feed
  2. en post i din egen blogg där du kortfattat beskriver den feedläsare eller tjänst du valt, inklusive en skärmdump eller ett foto av din egen konfigurerade läsare och i förekommande fall en länk till var du laddat ner elller vilken webbtjänst eller liknande.
För att prenumerara på uppdateringar från den här bloggen använd gärna denna länk
http://medieteknika.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Jag har tänkt försöka hinna med en extra handledning kring bloggar och RSS nån gång under de kommande veckorna. Mer om det när vi ses, t.ex. imorgon tisdag

torsdag 25 mars 2010

Uppgift 8 - Mobilblogga

Hej
Jag missade visst att lägga ut nån uppgift förra veckan? Så då hade ni en bra chans att komma ikapp...

Denna vecka väljer ni innehållet själva, men försök att posta till bloggen via mobil och helst med en bild.

Det finns olika sätt, kanske finns det redan nån app(likation) i din mobil?

Men det enklaste till en Blogger-blogg brukar vara att göra inställningar så här:
  1. Ställ in bloggen så att den tar emot poster via epost (läs min gamla guide här)
  2. Skicka mms eller epost från mobilen till den adressen
Voila?!

Det brukar bli konstigt från t.ex. Samsung, men om nåt blir galet kan du bara radera posten sen. Från min SonyEricsson k810i hos Tele2 är det absolut enklast att skicka ett mms, inte en epost, till epostadressen. Men det beror kanske mer på mina inställningar än telefonen i sig.

Om du inte har en mobil som klarar detta så be att få låna min eller nån annans så att du kan se att det faktiskt funkar.

Förra gången var det många som hade problem med den här uppgiften... 
Läs gärna kommentarerna till min gamla post så kan du känna stöd i att inte vara ensam 
:-)

lördag 13 mars 2010

UPPGIFT 7 - Geografiska informationssystem?!

Hej
Veckans fråga inspireras av att jag och kollegiet är på resa.

Jag är nyfiken på vilka geografiska tjänster du använder på webben och i mobilen och vad du tycker om dom? Finns det något du saknar som kanske inte finns än?

På Keijouniversitetet i Tokyo fick vi t.ex. se en idé om att använda kompass, gyro och GPS i mobilen på ett innovativt sätt.

Jag kommer att läsa era synpunkter och eventuella idéer med stort intresse. En brist som jag upptäckt på resan är att när man behöver t.ex. kartor i mobilen som mest, så har man inte råd att vara uppkopplad :-(

Så här ser förresten Blogger ut när man råkar vara i Japan


Hälsningar från Anne i Tokyo men som snart är på hemväg

lördag 6 mars 2010

UPPGIFT 6 - Leta upp och kommentera nån annans blogg

Hej

Det verkar som många av er ännu inte hittat till Netvibes och lagt upp era adresser där? Eller det gäller kanske inte just dig som läser detta inlägg, men hur är det med de andra i din seminariegrupp? Sätt lite tryck på varandra så att ni kan börja följa varandra inom gruppen...

Veckans uppgift blir att leta upp den som står närmast efter dig i blogglistan för din seminariegrupp i Netvibes www.netvibes.com/medieteknika och skriva en kommentar i deras blogg. Den som står sist får förstås kommentera på den som står allra först. Hoppas att det finns något värt att kommentera men skriv i vilket fall bara för att testa att det funkar.

Passa på att kolla upp dina egna blogginställningar så att du själv tillåter kommentarer på nåt rimligt vis t.ex. andra registrerade Google-användare.

Överkurs?
Gå gärna runt och kommentera flera. Då ser du att olika Blogger-mallar har olika funktioner för att kommentera. Det är alltså inte bara utseendet utan även bloggens uppbyggnad och funktioner som styrs av vilken mall du själv valt. När man blir lite van kan man klippa och klistra mellan olika mallar för att få just de smarta funktioner man gillar på sin egen blogg. Väldigt mycket hjälp finns att hämta på nätet hur man går tillväga,en fördel man får av att välja att ha sin blogg i ett internationellt system.

PS. Nu reser jag och ganska många andra från ämnet till Japan en vecka. Så om ni försöker nå mig så kanske jag inte hinner svara även om jag sannolikt är uppkopplad varje dag. Och mitt vanliga råd att ringa min mobil gäller inte denna vecka. Alla  frågor som gäller bloggen, ska ni som vanligt skriva som en kommentar direkt här
/Anne

torsdag 25 februari 2010

UPPGIFT 5 - Din profilbild i Blogger

Hej igen

Veckans uppgift blir att lägga ut nån version av den "signum-bild" du just skapat i Illustrator.


Tänk på att ta bort ditt namn om du inte vill ha det på webben. Om du inte vill ha signumbilden i sin helhet på webben heller, välj att "zooma in" och bara ta med någon detalj av bilden när du lägger ut den.

Mitt förslag är att du gör den till profilbild för ditt Bloggerkonto, men du kan också bara lägga upp den som en vanlig bild i en bloggpost. Jag har gjort ett bildspel av skärmdumpar som quicktime-film som visar hur du skulle kunna gå till väga för att:

  • ~ Anpassa din bild t.ex. genom att ta bort textlagret om du inte vill ha det med på webben, eller minska storleken
  • ~ Spara bilden direkt för webben i Illustrator (var alltid rädd om originalfilen)
  • ~ Ladda upp som profilbild på Blogger
  • ~ Lägga till att din bild ska visas i din blogglayout. Detta finns i förväg i vissa layouter, saknas i andra men kan i så fall läggas till



Lånade en bild av en student. Tack för det!

lördag 20 februari 2010

Hälsning från Vietnam

Trottoarmarknad i Hoi An
Clémentine och Vincent - Mekong Delta

Hej alla,

Jag skickar en hälsning från Vietnam. Här är länken till vår blogg:

http://lesdemargne.blogspot.com/

Efter några dagar i Dalat där vi firade ny året têt är vi för tillfället i Hoi An. Om tre dagar reser vi vidare norrut till Hue och Hanoi.

Vincent Demargne

torsdag 18 februari 2010

UPPGIFT 4 - En bloggpost med en länk

Hej

En vecka med många andra deadlines och förra veckans uppgift tycks vara ännu vara ogjord av flertalet, men nu är det i alla fall ni som finns här till höger...

Så jag låter veckans uppgift bli okomplicerad:

Välj ut en sajt på webben som du tycker är intressant eller användbar för den som läser Medieteknik A. Det kan vara en länk till en enstaka artikel, en användbar webbtjänst, en blogg att börja följa eller ett avskräckande exempel? Kort sagt: Du väljer, gör en länk och skriver en kort text varför man ska bry sig om att klicka på länken.

Mitt eget exempel blir en länk till post om Jonas Söderströms gästföreläsning i Medieteknik-och-Informatik-bloggen. Gå dit för att titta på hans presentation som pdf eller för att titta på Seesmic-klippen om bilolyckan som inte ville låta sig visas över skolans nätverk.
mt.sh.se/2010/01/22/oppen-forelasning-jonas-soderstrom/

Förresten: Ska en länk helst ligga som en del av den löpande texten eller på slutet i "klartext"?
Jag gör båda ovan, vilket gillar du?


torsdag 11 februari 2010

UPPGIFT 3 - Var bloggar du? Och alla andra?

Dags att börja hitta varann. Den här gången ska ni lista er själva på ett gemensamt konto hos Netvibes. Ta det lite lugnt då det kanske inte funkar så bra om alla är inloggade samtidigt. Jag beskriver mer längre ner hur ni ska göra.

Ni loggar in och listar er där efter den nya gruppindelningen för seminarier, det är bara 5 grupper nu, ni hittar den nya indelningen på kurswebben.

Därefter kan ni kolla upp vad de andra i seminariegruppen har för blogadresser.
Ni kan hämta adresserna utan att logga in, via den publika Netvibes-sidan på adressen www.netvibes.com/medieteknika

Sen ska ni lägga in dessa studenter som en blog roll/blogg-lista i er egen blogg. Beroende på vilken layout ni valt så hamnar det oftast i en sidospalt bredvid era egna inlägg. Om några veckor kommer ni att få lära er ett ännu effektivare sätt att följa varandras bloggar, via RSS. Ni som vet hur man gör, kan börja med detta redan nu om ni vill.

Gör denna uppgift så här:

Gå till www.netvibes.com/medieteknika










Välj  Sign In

Användarnamn är min gmail ungefär så här
anne[punkt]diedrichs[at]gmail[punkt]com

Lösenord finns på kurswebben

När du kommit in på Netvibes finns två sidor att välja på.
Den som heter bara Medieteknik A
och den som heter Medieteknik A Public (och för tillfället är grön)


Du hittar dem i menyn nästan längst upp till vänster







Det känns lite bökigt att se kopplingen mellan de två, men det enklaste i vårt fall verkar vara att ni fortsättningsvis håller till på den publika sidan (olivgrön tills nån ändrar det...) så är det enkelt att hämta varandras adresser utan att logga in hela tiden.

Gå till fliken för din seminariegrupp och klicka på
Lägg till innehåll


Välj
Lägg till webbflöde


Skriv in din bloggadress

Netvibes hittar antagligen tre olika feeds/flöden från din blogg. Jag valde att "lägga till" den i mitten som använder XML-formatet RSS (Really Simple Syndication) men de andra funkar också











Nu dyker syndikerat innehåll från din blogg upp som en "widget"

Ändra gärna inställningarna så t.ex. bara de tre senaste posterna visas så finns det bättre plats för fler på fliken


Sen när du vill hitta bloggadressen till de andra så kan du antingen läsa den i statusraden när du för musen över rubriken. Eller så klickar du helt enkelt på rubriken och kommer till bloggen där du kan kopiera adressen.

Innan du lämnar Netvibes, dubbelkolla att din bloggwidget syns på den publika sidan www.netvibes.com/medieteknika
Annars går du tillbaka och letar upp den och väljer Dela > Kopiera till .... (publik)










Egentligen är nog Netvibes ganska enkelt att använda om man bara använder den för att hålla koll på sitt eget material och kanske dela med sig. Nu när vi är många som ska byta grejer med varann blev det ganska krångligt istället... 

Sista steget blir att lägga till de andra från din grupp i en egen bloggroll.

Skapa blogroll/blogglista

Dags att använda adresserna i din egen blogg.

Logga in och välj fliken Layout och Sidelement/Page elements
Leta upp Add a Gadget / Lägg till Gadget
(det kan finnas på helt olika ställen beroende på vilken layout du valt)













Välj att infoga en Blogglista / Blog list

Du kan ge listan en egen rubrik och bestämma vad som ska tas med varje post.
Sätt sen igång att lägga till alla bloggadresser som hör till din egen seminariegrupp.
(Du kan även i fortsättningen hitta alla andra via www.netvibes.com/medieteknika)













När du är klar så finns din lista med bland bloggens layoutelement.
Så här ser det ut på "insidan":

 

Så här ser det ut på "utsidan":
(med en lista som ska bli längre....)
 
Nu hittar du till de andras bloggar och kan läsa vad de skriver. Skriv gärna själv också, men det finns inget obligatoriskt ämne den här gången.

Det blev en lång och krånglig uppgift och kanske skriver jag fel eller otydligt nånstans. Kommentera i så fall här i bloggen så kan alla andra se och läsa mitt svar.
Hej från Anne

onsdag 10 februari 2010

Facebook

Det lär finnas en Facebookgrupp för vårens MTA som några studenter startat. Det är helt frivillgt att delta :-)

torsdag 4 februari 2010

Uppgift 2 Bild i bloggpost (och kanske video?)

Mjukstart på bloggandet. Denna vecka ska du lägga in en bild och text i samma post. Välj ut någon bild, helst från bildspelet och skriv en text så du kan testa hur du kan placera text och bild i förhållande till varandra.
Det är enkelt att lägga ut bilder. Klicka på bildikonen i Composeläget och följ instruktionerna.

Extra uppgift för dig som hinner och har koll på att det är ok att lägga ut ert bildspel på webben

Blogger/Google har just annonserat stora uppdateringar av sitt system. Det ska bli spännande att se vad det innebär. Troligen bl.a. en bättre videohantering, mer knutet till Youtube (ett annat Googleuppköp)? Än så länge är det lite knöligt att lägga ut video direkt hos Blogger men det går, prova gärna. För att hitta "nuvarande" direktuppladdning av video hos Blogger måste du byta till deras gamla editor.
Kolla hur man gör här

Eller titta på "filmen" men den är nog alltför finstilt för att hjälpa er nåt vidare.



Nästa vecka ska ni få börja hitta varandras adresser....

torsdag 28 januari 2010

Ny kurs! Dags för en ny UPPGIFT 1 (vt2010)

Hej och välkomna till momentet RSS och CMS inom medieteknik A

Första uppgiften blir att starta en blogg, med hjälp av webbtjänsten Blogger.com

Jag skrev enkla instruktioner för det redan i höstas, tänkte återanvända dem (spara några ettor och nollor?) så gå till det första inlägget från 2009 i denna blogg för att läsa och se hur du gör. Det går att klicka på alla bilder för att kunna se tydligt på skärmdumpar hur du ska göra dina inställningar.

Mina krav på din blogg:
  • Den ska ha en titel som innehåller ditt namn (förnamn räcker om du vill) och din kurs men du kan formulera på ett valfritt sätt

  • Den ska ligga publikt på blogspot.com under kursens gång tills betyg meddelats (momentet IT & samhälle) därefter kan du göra vad du med bloggen (radera, flytta till egen domän, göra privat...).
    Du väljer själv din blogspotadress

  • Jag publicerar varje vecka en uppgift som du ska utföra senast veckan efter den publicerades. Du har alltså c:a 2 veckor på dig med varje uppgift, men det vara bra att vara snabbare för att få mer utbyte av varandras bloggar

  • Utöver ovanstående skoluppgifter skriver och testar du själv så mycket eller lite du vill i bloggen. Därför bör varje post som är ett svar på en uppgift innehålla  "Uppgift  1" osv. i rubriken

  • Ditt allra första inlägg ska förklara att bloggen skrivs som en del av Medieteknik A.

  • Det sista du gör kommer att vara att lämna in hela bloggen via Urkund
Utöver dessa krav som gäller momentet som helhet, vill jag att du senast under nästa vecka skriver ett kortfattat inlägg om något från igår:
antingen Jonas Söderströms föreläsning om  sociala medier
eller om Apples nya iPad.
Eller varför inte om båda, många beröringspunkter finns.

Skriv inte bara ett omdöme, det som är intressant är att du bidrar med dina egna tankar och erfarenheter och idéer innan du eventuellt också tycker något.

Lycka till med bloggandet! Får du problem så skriv dina frågor direkt som kommentarer under respektive inlägg i denna blogg. Mina svar (eller ni svarar varandra?) kommer också att hamna som kommentarer, så att ni alla kan ha nytta av varandras erfarenheter, bra eller dåliga.

/Anne